Susan Marletta Hart Logo

AARDEN

 

In vrijwel alle gesprekken die ik voer met hooggevoelige mensen komt de behoefte om goed te aarden in één of meerdere vormen voor. Overleven met hooggevoeligheid staat of valt met een gezonde ‘geaarde’ identiteit. De kracht van de aarde haalt je naar je eigen lichaam en naar het hier en nu. Bezig zijn met je wortels (aarden), is bezig zijn met de fundering van je bestaan.

Door te aarden breng je de energie uit je hoofd naar je lijf. Het lijkt paradoxaal maar als je op de juiste wijze aardt, ben je tegelijkertijd intuïtiever. Aarden helpt een hooggevoelige beter in contact met zichzelf te zijn, beter bestand tegen stress en onrust te zijn, vertrouwen te hebben en effectief informatie op te nemen en verwerken. Aarden is de basis van een gecentreerd bestaan.

De aarde bezit het vermogen dingen op te nemen. ‘Waar we ook zijn, altijd kunnen we de aarde aanraken. In contact met de aarde kunnen we onze negatieve kanten loslaten: onzekerheid, angst, zorgen, woede – de aarde absorbeert ze.’ (Thich Nhat Hanh)

In de oosterse filosofie van gezondheid en genezen speelt de energie van de aarde en het vermogen in contact met de hara of tan tien te zijn een centrale rol.
De hara of tan tien is een energetisch punt onder de navel en vormt het belangrijkste energiecentrum van het lichaam. Letterlijk betekent dan tien: ‘veld van een lang leven en wijsheid.’ De hara kunnen we o.a. versterken door aardingsoefeningen.
Aarden is in de spirituele chakrapsychologie de energie van het eerste chakra. Het eerste chakra, dat zich bevindt op de plek waar we een staart zouden kunnen denken, heeft alles te maken met de vorming van het stoffelijke lichaam en de meest basale levensfuncties zoals eten en slapen, en het belangrijkste: overléven. Zo wordt de aardse kracht gerelateerd aan het vermogen draagkrachtig (dit woord geeft het al mooi weer!), financieel onafhankelijk, voorspoedig en lichamelijk gezond te zijn. Je kunt het ook beschrijven als de ziel met het stoffelijke verankeren. Jezelf weer het recht om er te zijn teruggeven.

Waarom is aarden juist voor een hooggevoelig persoon zo belangrijk?


1. Als hooggevoelige heb je de neiging te vervloeien met je omgeving. Op zo’n moment vergeet je jezelf, ben je één en al oor of oog voor de buitenwereld. Om jezelf niet té veel te verliezen, zul je bewust weer even naar jezelf toe moeten. Die doe je met technieken die je helpen wortelen, begrenzen en je hara versterken.

2. Hooggevoeligen hebben een natuurlijke drang tot vergeestelijking. Dat is een gave, maar het kan ook een last worden wanneer we ons onvoldoende bewust zijn van deze sterke, opgaande energiestroom. Creativiteit en spiritualiteit, fantasie en verbeelding zijn gaven van de hogere energetische centra, maar wie al te zeer naar ongekende hoogten streeft, loopt het risico de bodem los te laten. Door te aarden breng je balans in je op- en neergaande stromen.

3. De moderne westerse wereld is sterk vergeestelijkt. Hooggevoeligen pikken deze energie sowieso op, ook als ze het niet willen. Wij leren vooral cerebraal bezig te zijn. Dit is denken, willen en doen, in tegenstelling tot zijn. Deze opgaande energetische beweging zie je overal in de maatschappij. De natuur wordt teruggedrongen ten gunste van verbouwing en verstedelijking, werken houdt voor velen in: achter een beeldscherm zitten en nadenken.

 

 

BOEKEN:
Leven met hooggevoeligheid Voluit leven met hooggevoeligheid Aandachtig leven met hooggevoeligheid Leven met hooggevoelige kinderen
'Hoewel ik wist dat ik hooggevoelig ben en er al heel wat over gelezen had, gaf jouw boek me het gevoel thuis te komen. Het ligt voor altijd in mijn nachtkastje, om in te grasduinen op momenten dat ik overspoeld geraak en mijn richting wat verlies.' (I.M)

Lees verder
   
Binnenkort

 Retreats met Susan
Val Sinestra 

©SUSAN MARLETTA-HART

Algemene voorwaarden