Susan Marletta Hart Logo

begrenzen

Zonder goede strategieën hebben hooggevoeligen aanmerkelijk meer moeite zich staande te houden in prikkelvolle situaties. Omdat ze meer subtiele storingen waarnemen, raken ze sneller uit balans.

Begrenzen is één van die strategieën. De gevoelens van anderen kunnen zodanig op je inwerken, dat je soms niet meer kunt onderscheiden of deze van jezelf of van de ander zijn. Je weet niet goed meer wat bij jou hoort en wat bij de ander. Er vindt een vervloeiing plaats tussen jou en de ander. Soms merk je het niet op en kun je pas achteraf zeggen: hé, het was niet van mij, maar van hem of haar.

Begrenzen is eigenlijk de helft van het gezonde geheel. Dit geheel is assimilatie, uitwisseling, open en sluiten, in- en uitademen. Als we op een gezonde manier begrensd zijn, hebben we een vruchtbare, onbedreigde uitwisseling met onze omgeving. We kunnen ons dan afsluiten voor ongewenste indringers en openen voor gezonde input. Begrenzen betekent: onderscheiden wat er wel of niet toe doet.

Bij begrenzen gaat het om echte en gevisualiseerde grenzen. Om lichamelijke, geestelijke, emotionele en energetische grenzen. Zo is niet alleen de huid een grens maar zijn er ook meer fijnstoffelijke grenzen. Train jezelf daarom in het waarnemen van energieën. Ongemerkt word je in situaties beïnvloed door energieën van mensen en voorwerpen. Ruimtes hebben bepaalde sferen en dragen die op je over, net als mensen dat kunnen. Wanneer je woorden geeft aan de sfeer (dit is niets anders dan omgevingsenergie) die op een bepaalde plek aanwezig is, merk je gauw genoeg of deze bij jou past. Een hoogsensitief persoon voelt energie doorgaans goed aan, maar vaak heeft hij of zij onvoldoende geleerd er op te letten en rekening mee te houden.
Begrenzen betekent in sommige gevallen ook, terugschakelen naar een lagere versnelling of minderen in je activiteiten. In een wereld die gericht is op almaar méér zul jij als hooggevoelige in het bijzonder moeten afbakenen. Of, om met William Martin te spreken: ‘In onze wereld is het onze taak te verminderen. Probeer elke dag iets op te ruimen, iets te verhelderen, iets te vereenvoudigen.’

Een paar tips om jezelf beter te begrenzen:

  1. Leer ‘nee’ zeggen
  2. Oefen in het waarnemen van energieën
  3. Verhelder en vereenvoudig iedere dag
  4. Gebruik je adem als signaal
  5. Wees je bewust van je huid als grens door aandacht aan je lichaam te besteden
  6. Visualiseer je begrenzing

Ik bied tal van trainingen, vakantieweken en workshops om te leren je grenzen beter waar te nemen, je eigen energie te voelen en te communiceren wat je wilt en niet wilt. Zie de homepage op mijn site voor het actuele aanbod.

 

BOEKEN:
Leven met hooggevoeligheid Voluit leven met hooggevoeligheid Aandachtig leven met hooggevoeligheid Leven met hooggevoelige kinderen
'Hoewel ik wist dat ik hooggevoelig ben en er al heel wat over gelezen had, gaf jouw boek me het gevoel thuis te komen. Het ligt voor altijd in mijn nachtkastje, om in te grasduinen op momenten dat ik overspoeld geraak en mijn richting wat verlies.' (I.M)

Lees verder
   
Binnenkort

 Retreats met Susan
Val Sinestra 

©SUSAN MARLETTA-HART

Algemene voorwaarden