Susan Marletta Hart Logo

over susan

 
Susan Marletta-Hart (1971) schreef in 2003 het boek Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave (Ten Have) dat onmiddelijk een bestseller werd en intussen een everseller is geworden. Daarnaast schreef zij nog vier boeken en enkele artikelen over dit thema. In augustus 2013 verschijnt 'Leven met hooggevoelige Kinderen' bij Uitgeverij Ten Have. Susan wordt gezien als een autoriteit op het gebied van Hooggevoeligheid.

Naast haar schrijfwerk geeft ze cursussen, lezingen, workshops, online coaching en energetische therapie.

Drs. Susan Marletta-Hart studeerde aan de Vrije Universiteit Psychologie en Gezondheidswetenschappen en haalde daarna een Master in Mediawetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte ruim zes jaar voor televisie en als freelance journaliste.

Aansluitend volgde ze in Amsterdam een (Zen) Shiatsu massage opleiding en verdiepte zich intensief in zowel de Westerse als Oosterse psychologie. Sinds enkele jaren leert ze bij Rico Brunner in St. Gallen de techniek van het herstellen van het energieveld (Energiefeld-Instandsetzung nach Rico Brunner©.

Susan is gefascineerd van de werking van energie. Door middel van haar fijngevoeligheid en scherpe intuïtie, en met de hulp van gerenommeerde energetische therapeuten en mediums vergroot ze haar kennis op dit gebied voortdurend. Haar wens is hooggevoelige mensen zo veel mogelijk te helpen met haar kennis van de energieleer.

Ze doet al meer dan twintig jaar aan dans, yoga, qi gong en meditatie. Susan is moeder van twee kinderen en leeft en werkt in Zwitserland en Nederland.

"Na mijn universitaire studie en in mijn werk als televisieredacteur en filmmaker voelde ik dat iets me verhinderde om volledig tot expressie te komen. Omstandigheden als de juiste werkplek, uitingen van collega’s, het juiste dagritme leken bij mij een veel grotere rol te spelen dan bij veel van mijn collega’s. Ik vroeg me af waarom ik zo moeilijk deed, zo gauw moe was en me liever regelmatig terugtrok.
Na een periode van her-orientatie besloot ik een opleiding Zen Shiatsu bij Joyce Vlaarkamp in Amsterdam te volgen. Toen viel voor mij voor het eerst het woord 'hooggevoeligheid'. Opeens had wat ik vanbinnen voelde en waaraan ik tot dan toe veel negatieve aspecten hing een naam gekregen.

Zo begon mijn zoektocht naar wat hooggevoeligheid precies is en hoe van deze eigenschap een gave te maken.

Shiatsu bracht mij in contact met de Oosterse gezondheidsleer en leerde mij om de wereld en de mens op een subtieler energieniveau waar te nemen. Ik paste veel van wat ik leerde toe in mijn werk als masseuse. Maar mijn zoektocht hield hier niet op. Ik vond juist alledaagse situaties spannend om vanuit een energetische optiek te bestuderen. Reageert de mens niet heel vaak irreel en gevoelsmatig, welhaast dierlijk, onder het laagje aangepast gedrag? Wat gebeurt er precies tussen twee mensen als ze in contact komen? Wat speelt zich tussen partners af, tussen moeder en kind, tussen vrienden, collega’s en geliefden? En wat voelen hooggevoeligen wat niet-hooggevoeligen lijken te ontkennen? Hoe werkt heldervoelendheid precies? Zulke en andere vragen houden mij bijzonder bezig.

De natuur en zijn transformatieprocessen zijn altijd een inspiratiebron voor mij geweest. Ik ben zeer beïnvloed door het Taoïstische denkgoed en geloof heilig in het nut van grootheden als balans, aarde-hemel, de natuurlijke loop der dingen, loslaten, meer door minder en de kracht van zachtheid.

In mijn zoektocht om te gaan met hooggevoeligheid leerde ik telkens weer terug te keren naar het lijfelijke, naar de koestering van mezelf middels grondingoefeningen, rust en acceptatie van al wat er op dit moment is. Deze instelling kan ik op ieder moment en in elke situatie op eenvoudige wijze oproepen: door mij met mijn lichaam te verbinden, mijn hartslag te voelen, mijn voeten op de grond te plaatsen, mijn adem te volgen en mijzelf bemoedigend toe te spreken.

Te veel prikkels, angsten, zorgen en piekeren behoren ook tot mijn leven. Toch heb ik gedurende vele jaren van oefenen en geduld een levenshouding aangeleerd die mij behoed voor diverse valkuilen en mijzelf opent naar welkome transformatieprocessen. Als hooggevoelige weet ik hoe groot de valkuil is van angst en zorgen, van overprikkeling en depressie. Ik heb aan den lijve ervaren hoe zinvol het is om tegen deze valkuilen een sterk alternatief te ontwikkelen.
Mijn motto: hooggevoeligheid noopt je niet tot overleven maar met deze prachtige eigenschap kun je leren voluit te leven."
BOEKEN:
Leven met hooggevoeligheid Voluit leven met hooggevoeligheid Aandachtig leven met hooggevoeligheid Leven met hooggevoelige kinderen
'Hoewel ik wist dat ik hooggevoelig ben en er al heel wat over gelezen had, gaf jouw boek me het gevoel thuis te komen. Het ligt voor altijd in mijn nachtkastje, om in te grasduinen op momenten dat ik overspoeld geraak en mijn richting wat verlies.' (I.M)

Lees verder
   
Binnenkort

 Retreats met Susan
Val Sinestra 

©SUSAN MARLETTA-HART

Algemene voorwaarden